Shiatsu therapie

Shiatsu therapie
Shiatsu therapie kan ingezet worden bij veel, heel veel klachten of situaties. Het is wenselijk om de eerste vier, vijf behandelingen wekelijks te kunnen ondergaan, zodat het lichaam een boost krijgt en goed kan resetten. Samen kijken we wat haalbaar is en hoe de klacht verbeterd. Gaat het sneller dan verwacht, dan passen wij in overleg de intensiteit van de behandelfrequentie aan. Na vijf behandelingen wordt er geëvalueerd en de behandelfrequentie aangepast. Veel klanten van mijn praktijk kiezen er voor om, na een behandeltraject te kiezen voor een soort 'onderhoudsbehandeling'. Deze klanten komen een keer in de zes tot acht weken voor een onderhoudsbehandeling, puur preventief. 

Het is goed om te weten dat shiatsu is géén vervanger van de reguliere geneeskunde. Het is belangrijk de klachten eerst aan de huisarts voor te leggen.Ook is shiatsu is niet geschikt voor de behandeling van ziektes die met hoge koorts of infecties gepaard gaan.

De behandeling
Er wordt altijd gestart met een telefonisch contact waarna een intakegesprek én een eerste (korte) behandeling wordt ingepland. Zo krijg ik een beeld van uw vraag en kan ik uitleggen hoe mijn werkwijze is. Na het telefoongesprek stuur ik een mail met de afspraakbevestiging, nadere informatie en een vragenformulier. Nadat u dit vragenformulier heeft ingevuld mailt u het een paar dagen voor de afspraak terug. In het intakegesprek worden uw klachten besproken, maar ook uw leef- en werkomstandigheden.
 
De behandeling
Voor de behandeling wordt een pols– en tongdiagnose uitgevoerd om een beter beeld te krijgen van de fysiologische en pathologische situatie van de meridianen en organen. De behandeling vindt plaats op de massagetafel en de massage vindt direct op de blote huid plaats. U neemt zelf een groot badlaken mee om op te liggen en twee handdoeken waarmee ik uw boven- en onderlichaam kan afdekken. Na het intakegesprek ga ik een korte klachtgerichte behandeling geven. De tweede behandeling kan starten met het palperen van de Hara (buikgebied). De pijnzones die de Hara aangeeft worden behandeld. De insteek is om de Hara pijnvrij te maken zodat energie kan stromen. Pijn staat voor stagnatie en dat staat weer voor klachten ergens in het lichaam. De technieken waarmee gewerkt worden zijn heel divers, zoals het zetten van naaldjes (Japanse behandeltechniek voor shiatsu therapeuten) en door druk uit te oefenen met duimen, de hele hand en soms zelfs met ellebogen op de energiebanen. Zwakke plekken worden zo versterkt en blokkades opgeheven. Door het mobiliseren van gewrichten en het strekken van bepaalde spieren wordt het doorstromen van de energie nog eens extra gestimuleerd.

Aandacht voor de aanraking
Tijdens de massage is het in principe stil en wordt er zo min mogelijk gesproken. Dit, zodat u maximaal kunt ontspannen en uw aandacht op de aanraking kunt richten. Immers daar waar uw aandacht is, stroomt de energie naar toe. Voor de behandelaar is de stilte en rust ook belangrijk, want zo kan de aandacht volledig op de massage worden gericht. Na ongeveer 50 minuten wordt de massage afgesloten en krijgt u de gelegenheid om een paar minuten even bij te komen.

Advies voor en na de behandeling
-kom op tijd
-niet te veel te eten voor 
-gun uzelf wat rust (nagenieten)
-drink geen alcohol of koffie
-drink na de behandeling water of thee om de vrij gekomen afvalstoffen af te voeren
-vermijd kort na de behandeling zware lichamelijke inspanning


Shiatsu ontspanningsmassage
Wie vindt het niet lekker om van top tot teen gemasseerd te worden?
Het lichaam losmaken, strekken en “onbelast bewegen”, alles komt aan bod: de rug, benen, voeten, armen, schouders, hoofd en buik en allemaal vanuit een totale ontspanning.

Het uitgangspunt van de shiatsu ontspanningsmassage is de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG). Bij deze ontspanningsmassage wordt dezelfde techniek gebruikt als bij shiatsu therapie.
Daarom wordt tijdens massage ook gewerkt op de energiebanen (meridianen) die door het hele lichaam lopen. Door regelmatig een shiatsu ontspanningsmassage te ondergaan, herstelt de innerlijke balans sneller waardoor de psychische, emotionele en fysieke weerbaarheid sterker wordt. Bij een shiatsu ontspanningsmassage wordt er altijd gevraagd of er klachten zijn waarmee rekening gehouden moet worden, maar er wordt niet klachtgericht gemasseerd.
 

Afspraak kan niet doorgaan?
Kunt u een keer niet, zeg dan minimaal 24 uur van tevoren af. Een afspraak kan altijd verzet worden. Vergeet u de afspraak af te zeggen dan ben ik genoodzaakt om 50% van de kosten in rekening te brengen. Uiteraard heb ik begrip voor bijzondere omstandigheden.


Voor de duidelijkheid
Om misverstanden te voorkomen: er worden géén erotische massages gegeven in de praktijk.